Inrichting tips | Een kleine ruimte inrichten

Appartement inrichtings tips

Vastgoed is zeker en vast niet goedkoop, hierdoor leren we in steeds kleinere huizen en woningen te leven. Dit is echter geen probleem want met enkele inrichting tips zal uw kleine appartement even groots tonen als een herenhuis, maar dan wel met minder verloren tijd voor het schoonmaken!

Een kleine ruimte inrichten: de basics

Er zijn enkele logische elementen die we snel even willen aanhalen, ze zijn echter erg voor de hand liggend dus we gaan er niet erg diep op in:

  • Kies voor kleinere meubelen op schaal van het appartement
  • Maak optimaal gebruik van opbergruimte bijvoorbeeld kasten tot aan het plafond of een bed met extra opbergruimte
  • Voorkom een rommelig gevoel!
    Bij kleine ruimtes is het nog belangrijker dat alles netjes en proper is, er is niet voldoende ruimte om iets te verbergen!

Uw eigen appartement inrichten? Een open keuken!

Bij een appartement zijn de keuzes op vlak van indeling meestal niet aan jezelf. Als de keuze zich toch stelt, verkiezen wij een open keuken. De extra ruimte die je wint door de keuken en de eetruimte te combineren valt niet te onderschatten. Bovendien is het gezelliger om niet in een afgesloten ruimte te moeten koken terwijl gasten gezellig aan tafel zitten. Ook de opdeling eetruimte en leefruimte kan weggelaten worden voor een modern loftgevoel.

Design meubelen met poten en wielen

witte design zetel van le Corbusier
De juiste meubels zijn erg belangrijk. We hebben al aangehaald om meubels te kiezen in functie van de grootte van de ruimte. Er zijn echter nog enkele eigenschappen van meubels die de uitstraling van meer of net minder ruimte geven.

Meubels met poten tonen minder log dan meubels die volledig op de grond staan bijvoorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan de design meubelen van Le Corbusier. De LC2 en LC3 sofa’s hebben smalle poten, maar de zetels zijn toch erg gezellig.

Binnen een kleine ruimte is het erg handig om snel meubels te verplaatsen. Meubelen die letterlijk niet te zwaar zijn, zijn dus een goede keuze. Voor een bureaumeubel of kast kan je echter ook gebruik maken van vilt onder de poten waardoor ze verschuiven met weinig moeite en zonder krassen op de vloer.


Een klein appartment inrichten met lichte kleurenKleine ruimte inrichting met kunstwerken, witte design zetels en kunstwerkenKlein appartement inrichten - inrichting tips kleurKleine ruimte inrichten met witte design zetels, donkere laminaat en een spiegel.

Inrichting tips: kleur

Binnen een kleine ruimte zijn de kleuren die je gebruikt extreem belangrijk. Wit is de voor de hand liggende keuze, wit creëert namelijk ruimte. Enkel witte muren en witte meubelen kan echter erg koud zijn waardoor de charme van een knus appartement verloren gaat.

Meestal wordt wit gecombineerd met andere kleuren door onder andere een accentmuur of kleurrijke meubelstukken. Een alternatief voor deze traditionele kleurencombinaties is een donkere kleur verf gecombineerd met witte meubelen.

Kunst en spiegels

Hoewel we in een kleine ruimte grote meubelstukken proberen te vermijden, zijn kunstwerken toch een uitzondering. Een groot canvas of schilderij kan een extra dimensie geven aan het interieur, bovendien kan het in sommige gevallen ook ruimte creëren. Blauw is bijvoorbeeld een uitstekende kleur voor kunst, het geeft de illusie van extra ruimte. Een andere manier om deze illusie op te wekken is een grote spiegel die een ruimte lichter zal maken.

Verlichting

We spreken wel over het gebruik van kleuren, maar deze komen pas echt tot hun recht indien er voldoende verlichting is in een ruimte. Veel verlichting zorgt daarnaast ook nog voor een meer ruimtelijk gevoel en je vermijdt schaduwen die een ruimte kleiner doen aanvoelen. Natuurlijk kan sfeerverlichting geen kwaad voor de meer intieme momenten.

Donkere vloerbekleding

Donkere vloeren zoals sommige soorten parket, laminaat en natuursteen combineren erg mooi met witte muren. Door middel van dit wit-donker contrast zal een ruimte groter lijken. Een andere mogelijkheid zijn witte meubelen, donkere vloerbekleding en een opvallende accentmuur. Let er natuurlijk wel op dat de accentmuur en de vloerbekleding elkaar versterken in plaats van je interieur er te “kitsch” uit te doen zien.

Een appartement inrichten? Jouw stijl!

De belangrijke inrichting tip die we kunnen geven is eenvoudig: kies voor je eigen stijl. Je kan de “perfecte” inrichting van een kleine ruimte realiseren op een technisch vlak, maar als het gevoel er niet bij zit zal je nooit tevreden zijn!


Related posts:

  1. Een grote ruimte gezellig inrichten: enkele duizelingwekkende design tips
  2. Een loft inrichten – tips en inspiratie
  3. Design tips voor het inrichten van een dressing
  4. Inrichting van je keuken: tips & tricks
  5. Interieur inrichting met design meubelen

Reageer