Design uit de jaren ’60

Daar waar de jaren 50 nog in het teken stonden van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, is de schaduw van deze donkere periode in de jaren 60 al heel wat minder aanwezig. De jongste generaties in de jaren 60 hebben de oorlog niet meer bewust meegemaakt, en de sixties zijn daarom al heel wat vrolijker en kleurrijker dan de jaren 50.

Ook in het design van interieurs en meubelen is deze revival te merken. Felle en frisse kleuren duiken overal op in het dagelijkse leven. Niet alleen in interieurs en meubelen zijn deze kleuren op te merken, maar bijvoorbeeld ook in kledij. Vooral oranje, fuchsia en limoen groen zijn kleuren die vaak terug te zien zijn. Ook typisch voor de jaren 60 is het gebruik van patronen, zoals bloemenmotiefjes, streepjes en cirkels.

Van zakelijk naar informeel

De jaren 50 stonden nog bekend als de opkomst van de massaproductie, waarbij het design zo simpel mogelijk werd gehouden om zo goedkoop te kunnen produceren voor de grote massa. Het design in de jaren 50 was dan ook eerder zakelijk. Niets daarvan in de jaren 60. Het aandacht in het design van meubelen verschoof van zakelijk naar informeel. Meubelen werden in de jaren 60 voornamelijk ontworpen om te relaxen.

Er werd ook gedacht aan andere materialen bij het ontwerpen van meubels. Ontwerpers gebruikten vooral materialen die zachter waren, en aangenamer om te liggen en te relaxen. De Corona Chair van Poul M. Volther, ontworpen in 1968, is zo’n stoel die speciaal ontworpen is om te relaxen.

Ronde vormen

Er werd ook steeds meer gebruik gemaakt van rondere vormen. Een typisch voorbeeld hiervan is de Ball Chair, ontworpen door Eero Aarnio in 1963, die het warme en knusse gevoel van een eigen nest moest aanwakkeren. Ook de Little Tulip Chair van Pierre Paulin is zo’n typisch ontwerp van een kleurrijke stoel uit de jaren 60. Deze stoel werd ontworpen in 1965. Kenmerkend ook zijn de ronde tafels met de ronde metalen voet.

Ruimer interieur

De interieurs in de jaren 60 werden niet alleen kleurrijker, ze werden ook ruimer. Reden hiervoor was het economische klimaat. De jaren 60 zijn immers gekend als een economisch bloeiende periode, waarbij de welvaart en de koopkracht van de mensen steeg. Het was ook de periode dat jongeren sneller begonnen te werken, en zij een belangrijke groep werden in de economische markt. Deze jongeren waren ook typisch een groep die veel aandacht en geld besteedde aan mode en design.


Related posts:

  1. Design uit de jaren 50
  2. Design uit de jaren 70
  3. Design uit de jaren ’20
  4. Eero Aarnio: design trendsetter pur sang
  5. Ontwerpen voor de president: Pierre Paulin

Reageer