Inrichting van je keuken: tips & tricks

KeukenDe keuken, je gebruikt ze dagelijks. Bij veel gezinnen is het eveneens een plaats van samenkomst. Een moment van gezellig samenzijn tijdens de maaltijd kan altijd aan tafel in de keuken! En een leuke inrichting van je keuken kan de sfeer alleen maar verbeteren, toch? We geven je enkele inrichtingtips om van jouw keuken het gezelligste plekje in huis te maken!De indeling: open, halfopen of een gesloten keuken?

We beginnen met het belangrijkste aspect van je keuken: de indeling. Maak je van je keuken een afgesloten vertrek of ga je ze integreren in het dagelijkse reilen en zeilen door ze open in te richten? Of kies je voor de gulden middenweg met een halfopen keuken? Belangrijke vragen die de inrichting van je keuken zullen definiëren en beïnvloeden.

Waar moet je zeker aan denken als je kiest voor een open, halfopen of gesloten keuken? Denk dan gewoon even logisch na over het zichtbaar effect dat met de verschillende indelingen gepaard gaat. Hier heb je een paar voor- en nadelen opgelijst van elk type indeling. Natuurlijk is dikwijls het nadeel van de ene indeling, het voordeel van de andere…

Open keuken: sociaalOpen keuken: crëer een open gevoel

Pro: je creert een open gevoel doorheen je woning, goed overzicht, sociale interactie tijdens het koken, lekker koken = lekker geurtje in de woonkamer.

Contra: mogelijke geluidshinder vanuit de keuken (bijvoorbeeld een ingeschakelde dampkap of rammelende potten en pannen), niet alle gerechten verspreiden een lekker geurtje

Gesloten keuken: minder afleiding en meer privacyGesloten keuken: geen hinder in de woonkamer

Pro: geen geluidshinder zoals bij een open keuken, je wordt mogelijk minder afgeleid tijdens het koken zelf, bij bezoek hoeven je gasten niet altijd alles te zien wat er in de keuken gebeurt, een afgesloten ruimte kan apart ingericht én verwarmd worden.

Contra: minder sociale interactie tijdens het koken, meer rekening houden met de beschikbare ruimte.

Halfopen keuken: een beetje van beideHalfopen keuken: een beetje van beide

Pro: ruimer gevoel en meer mogelijkheid tot sociale interactie dan bij een gesloten keuken, bezoekers hebben geen direct zicht op wat er in de keuken gebeurt.

Contra: geurverspreiding ondanks gedeeltelijke afsluiting, mogelijke geluidshinder wordt maar gedeeltelijk gedempt, grotere ruimte die moet verwarmd worden.

Verlichting: combineer functioneel met design

Je keuken staat of valt met de juiste (of foute) verlichting. Verlichting is, net zoals in de woonkamer, van cruciaal belang. Het is in de eerste plaats een functioneel gegeven, maar het stijlaspect is minstens even belangrijk!

Eerst praktisch, dan stijl

Bij het plaatsen van verlichting in de keuken dien je altijd rekening te houden met twee zaken: heb ik genoeg licht als ik taken uitvoer in de keuken, en hoe maak ik mijn keukenverlichting op esthetisch vlak de moeite waard. Maar onthoud dat de keuken in de eerste plaats een werkplek is, waar taken uitgevoerd worden op verschillende plaatsen. Rekening houden met de verschillende hoeken en mogelijke schaduwen is dus de boodschap! Daarna kan je pas gaan nadenken voor welke stijl verlichting je gaat, welke modellen je het mooiste vindt passen in jouw keuken en hoe je de verlichting kan stijlen in het algemeen.

Elke verlichting heeft een taak

Meestal gaat men te werk met algemene verlichting die de volledige ruimte dient te verlichten. Daarnaast worden de werkruimten best nog apart verlicht om mogelijke schaduwinvallen zeker te vermijden. Voor de algemene verlichting is het een slimme keuze om te opteren voor een “warme” lichtbundel. Het zal een aangename en ook ontspannende sfeer in de keuken scheppen tijdens het koken en het eten. Hallogeenspots of pendelmodellen lenen zich hier dus perfect toe. Als je kiest voor niet-ingebouwde armaturen, houd er dan rekening mee dat deze een schaduw kunnen werpen die dient opgevangen te worden door de werkruimteverlichting.

Voor de verlichting van de werkruimten moet er rekening worden gehouden met de verlichtingshoek en het eventuele stijlelement dat je eraan wilt toevoegen. Spots zijn wederom zeer geschikt, maar tegenwoordig is LED-verlichting ook zeer in trek. En terecht! Naast hun energiezuinigheid, kunnen ze makkelijk worden geïntegreerd in je keuken door hun compactheid. Nog een groot voordeel: veiligheid komt op de eerste plaats aangezien LED’s weinig warmte afscheiden. LED-strips vormen een egale en gelijkmatige lichtbundel en kunnen dus perfect fungeren als werkruimteverlichting!

LED-strips in de keuken
LED verlichting werkruimte

Proper, properder, properst

In meer dan welke ruimte van je huis zal je in de keuken te maken krijgen met vochtige dampen die ook verlichtingsarmaturen vuil kunnen maken. Dus opnieuw een praktische bedenking: kies voor modellen en armaturen met een materiaal dat makkelijk te reinigen valt! Het zal je veel moeite, tijd en gezucht besparen!

Related posts:

  1. Inrichting tips | Een kleine ruimte inrichten
  2. Modern design in de keuken
  3. Interieurtips voor een retro keuken
  4. Uw kantoor inrichten – tips & tricks
  5. Een loft inrichten – tips en inspiratie

Reageer